luni, 20 iulie 2015

Muzeul de Istorie Panorama 1453, Istanbul

Am fost aici (GPS: 41.017988,28.919979) prima dată în 2013, dar nu am apucat să vizităm muzeul pentru că era închis, deși venisem cu o oră înainte de ora închiderii afișată pe orarul de funcționare. 
Anul trecut am avut alte obiective prioritare în Istanbul, astfel că anul acesta am hotărât că este cazul să mergem neapărat să vizităm Panorama 1453 Tarih Müzesi (Muzeul de istorie Panorama 1453). 
Și când ar fi fost mai potrivit să facem acest lucru, decât în ziua Căderii Constantinopolelui? E drept, pe 29 mai noi abia am sosit seara în Istanbul, așa că la muzeu am ajuns doar a doua zi, dar oricum atmosfera era una foarte potrivită. 
Ne-am trezit de voie pe la ora 8 şi la ora 9 eram la un birou de informaţii pentru transportul în comun, lângă staţia tramvaiului 1 de la Kapalı Çarşı, interesându-ne de cel mai potrivit traseu pentru vizitele propuse în acea zi. Un tip relativ plictisit ne-a spus că pentru Panorama 1453 trebuie să mergem cu tramvaiul 1, până la stația Topkapı și să ne întorceam tot cu el la Eminönü de unde luăm autobuzul 47E pentru Miniatürk
Am cumpărat jetoane de 4 lire de la automat, tramvaiul a venit repede şi la 9:30 eram în parcul Topkapı. Era un pic de coadă la intrare, dar în 5 minute am cumpărat bilete (10 TL de persoană) şi audioghid (5 TL), şi am intrat în holul muzeului, cu magazin de suveniruri evident, şi cu un sultan expus ca să ureze bun venit. Pentru a ajunge la intrarea la panoramă se coboară două niveluri, fie pe scară, fie cu liftul. Şi la nivelul –1 şi la –2 pe pereţi sunt frumos expuse informaţii, copii ale unor tablouri și documente de epocă, în care sunt prezentate în ordine cronologică evenimentele care au precedat căderea Constantinopolului, atacurile, războiul şi momentele după victoria sultanului Mehmet al II-lea. 
La nivelul –2 este coada de intrare la panorama propriu-zisă. Paznicul era foarte vigilent, pentru că se intră în număr limitat şi deja începuseră să vină grupuri de copii, de adolescente îmbrobodite dar și de adulți. Am urcat în semiobscuritate niște scări de lemn şi am pătruns în atmosfera războinică a anului 1453. Panorama este foarte frumos realizată, pictura extrem de reușită, mai ales „cerul” de pe cupolă. 
Muzeul de Istorie Panorama 1453 a fost deschis la 31 ianuarie 2009, în prezența prim-ministrului de atunci, Recep Tayyip Erdoğan, actualul președinte al Turciei, reprezentând un elogiu adus istoriei naționale a turcilor și celor ce au făurit-o. Muzeul este situat într-un parc frumos amenajat dincolo de meterezele Topkapı-Edirnekapı. Aceasta este poarta care a deschis cucerirea Constantinopolului. Panorama îl face pe vizitator martor la căderea Constantinopolului și la experiența momentului în care soldații au intrat în oraș, aproape exact așa cum s-a întâmplat. 
Practic, Panorama ne invită să fim martori, ba chiar să participăm la cucerirea Constantinopolului, eveniment care a dat sultanului Mehmet al II-lea titlul de Fatih (Cuceritorul), la 29 mai 1453 când trupele conduse de acesta au luat cu asalt orașul. 
Căderea Constantinopolului a însemnat nu numai sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit şi moartea ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea, dar şi o victorie strategică de o importanță crucială pentru cucerirea estului mediteraneean și al Balcanilor de către otomani. (Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922. În anul 1930, după proclamarea Republicii Turcia, orașul a fost redenumit Istanbul.) (wikipedia.ro). 
Evenimentul a deschis calea înaintării Imperiului Otoman în Peninsula Balcanică și spre centrul Europei, fapt ce a influențat decisiv și istoria țării noastre. 
Pictura care ne înconjoară când urcăm pe platforma panoramei, măsoară 38 de metri în diametru și acoperă o suprafață de 2.350 metri pătrați. În spațiul dintre public şi imaginea panoramică este reconstituită zona de luptă, în care se găsesc diverse obiecte, cele mai spectaculoase fiind tunurile de mare calibru. 
Lucrările pentru pictură, executate de opt artiști talentați, sub conducerea lui Haşim Vatandaş, au început în 2005 şi au fost finalizate în 2008, reușind să recreeze într-un mod veridic și natural atmosfera de la locul asediului. 
Când am ieșit din muzeu, coada de la intrare era mult mai consistentă, aşa că ne-am felicitat că am ajuns devreme. Am fotografiat frescele ornamentale de pe exteriorul clădirii, reprezentând scene din Istanbul, precum și frumosul parc Topkapı, de la Poarta Sf. Romanus, sau, cum îi spun turcii, Topkapı, Poarta Tunului (kapı = poartă, ușă, în turcă), pentru că în dreptul ei a fost plasat celebrul tun Basilic, lung de 8 m, în timpul bătăliei de la 1453. 
Chiar dacă nu este, poate, cel mai fericit eveniment legat de istoria românilor, Căderea Constantinopolului este evident unul foarte important pentru noi și recrearea lui prin intermediul splendidei panorame merită văzută. 
Vă invit pe toți să o faceți cu prilejul următoarei călătorii la Istanbul și, pentru a vă oferi un motiv în plus, priviți și fotografiile atașate. În plus, zona în care este amplasat acest muzeu este deosebită și foarte frumos amenajată. Puteți urca și pe zidurile vechiului Constantinopol, de unde aveți o panoramă splendidă asupra orașului.
Stația subterană a tramvaiului 1, de la Topkapı











 O hartă a Constantinopolului, datând din vremea bătăliei, expusă la nivelul -2

 Portretul sultanului Mehmet al II-lea, Fatih (Cuceritorul)

Un model la scara de 1/40 al Panoramei, expus la nivelul -2...

 ... și modelul la scara de 1/10 al Panoramei, expus la același nivel.

Pictură reprezentând intrarea triumfală în Constantinopol a sultanului Mehmet al II-lea Fatih

Pictură reprezentând tragerea pe uscat a corăbiilor turcești, pentru a fi duse în Cornul de Aur, închis la acea dată cu un lanț de fier.













Figurine de porțelan, în magazinul de suveniruri al muzeului.


În fața muzeului, un elicopter ce oferă doritorilor senzații tari, prin intermediul unei simulări 3D a unui zbor deasupra Istanbulului.





Poarta Sf. Romanus (Topkapı)