Când
ajunsesem iniţial la hotel, văzusem eu chiar pe străduţa pe care intrasem în
parcare o firmă pe care scria механа, adică, pe
româneşte, cârciumă. Fac o scurtă paranteză. Să nu vă faceţi o impresie
greşită, nu ştiu bulgăreşte, decât ce-am prins de la televiziunea bulgară, din
măreţele timpuri, pe care văd că acum din ce în ce mai mulţi le regretă şi nu
înţeleg de ce. Iar alfabetul chirilic l-am prins aşa, din zbor, că n-am făcut
rusa în şcoală. Dar ce însemnă mehana în bulgăreşte, ştiam din
precedentele două vizite, în 1989 şi 1990, când m-am plimbat pe cont propriu,
cu maşina personală, Dacia 1310, prin ţara vecină şi prietenă.
Aşa că,
am zis să încercăm prima dată aici, prilej cu care am văzut şi numele complet: Mehana Hagi Mincio.
Noi
intrasem doar să vedem ce e pe-acolo, dar la o aşa primire, ne-am aşezat
imediat la masă.
O singură
masă mai era ocupată cu câteva persoane, apropiaţi ai patronului, cred, pentru
că acesta se mai aşeza şi el alături de ei şi schimba cu ei câteva vorbe din
când în când.
Aceasta
din urmă are în compoziţie cam aceleaşi ingrediente ca cea cu acelaşi nume, de
la Carrefour, dar aspectul este complet diferit, ingredientele nefiind
amestecate, ci prezentate separat: roşiile şi castraveţii tăiaţi felii, iar
alături, ardei copţi şi brânza, o singură bucată. Salata aceasta este imensă, singură poate
sătura o persoană obişnuită mai puţin înfometată. În plus, bulgarii o servesc
pe post de antreu. Noi am păstrat din ea şi pentru felul principal comandat.
Să nu vă
închipuiţi că totul s-a petrecut rapid, aşa cum am povestit aici, nu,
nicidecum! Am mâncat şi am băut pe-ndelete, cu pauze, în care am mai discutat
şi cu patronul. La un moment dat, am văzut într-un colţ, agăţată pe perete,
fotografia unui fotbalist. Figura mi-era cunoscută, dar nu-mi mai aduceam aminte
cine era. Mi-a împrospătat memoria patronul localului, fan al echipei Levski
Spartak (corespondentul echipei Dinamo, de la noi). Era Asparuhov, de care
mi-aduceam aminte când, copil fiind, văzusem primul campionat mondial de fotbal
transmis la noi, cel din Marea Britanie.
Nu mai
lungesc vorba, ca să nu vă plictisesc. După vreo două ore petrecute în cârciuma
Hagi Mincio, am cerut şi nota de plată. Cât credeţi că a costat totul? Ei bine,
două salate imense, două porţii de ficăţei de pui la oală, o porţie de clătite
(preparate exact ca la noi), una de îngheţată şi cinci halbe de bere, au costat
33 de leva! Am lăsat 40, fără nicio urmă de ezitare.
Doar
dorinţa de a mai încerca şi alte locaţii ne-a făcut să nu revenim, dar, cu
siguranţă, o vom face la următoarea vizită în Velico Tîrnovo.
Ceea ce
vă invit şi pe voi să faceţi. Vă asigur că nu veţi regreta!
P.S. După
ce am terminat de scris, din curiozitate, am dat un search pe google.
Iată ce am găsit aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu