luni, 21 decembrie 2015

Le Parc du Cinquantenaire - un parc pentru memoria Belgiei

Într-o frumoasă dimineaţă de început de august 2009, ne-am propus să vizităm Le Parc du Cinquantenaire (Jubelpark), din Bruxelles. Aşa că am luat metroul pe linia 1 (sau 5), până în Rondul Robert Schuman (politician franco-luxemburghez, unul din fondatorii Uniunii Europene). De acolo, spre vest (adică spre centrul Bruxelles-ului) se întinde un complex de clădiri ale Uniunii Europene. În sens opus se află Parcul Jubileului (folosesc traducerea din neerlandeză, pentru că e mai scurtă), cu o suprafaţă de 30 de hectare, de formă pentagonală, probabil inspirat de forma pentagonală a Micii Centuri, ringul interior al capitalei europene.
Parcul a fost amenajat în stilul parcurilor franceze, cu prilejul celei de-a cincizecea aniversări a independenţei Belgiei, obţinute în 1830. Aici au avut loc festivităţile şi a fost organizată o expoziţie.
Opt ani mai târziu, tot aici a fost organizată o a doua expoziţie şi Marele Concurs Internaţional de Ştiinţe şi Industrie. Cu această ocazie, au fost construite două clădiri, legate prin colonade semicirculare. Ansamblul are o axă de simetrie care este chiar axa parcului, orientată spre palatul regal şi centrul oraşului.
Parcul a adăpostit şi expoziţia universală din 1897, când s-au mai adăugat alte clădiri suplimentare. În 1905, la a 75-a aniversare a independenţei Belgiei, colonadele au fost înlocuite cu trei arce de aceeaşi lărgime şi înălţime, pe care se află o impozantă sculptură în bronz, cvadriga, reprezentând Brabantul (provincia ce a constituit leagănul Belgiei), ridicînd drapelul naţional. La baza coloanelor sunt reprezentate alegoric, prin opt statui, celelalte provincii belgiene.
Dincolo de arcade, cele două clădiri, în formă de arc, adăpostesc mai multe muzee.
În clădirea de nord, se află Musée Royal de l'Armée et de l'Histoire Militaire (Muzeul Regal al Armatei şi al Istoriei Militare) şi Musée de l'Aviation (Muzeul Aviaţiei).
În clădirea de sud se află Musée du cinquantenaire (entitée des Musées Royaux d'Art et d'Histoire), Muzeul Jubileului (parte a Muzeelor Regale de Artă şi Istorie) şi Autoworld (Muzeul Automobilului).
În colţul din stânga al parcului, cum intri venind dinspre Piaţa Schuman, se află Marea Moschee şi Centrul Islamic. În aceeaşi zonă se află pavilionul Horta (Pavilionul pasiunilor umane), una din primele realizări ale arhitectului belgian Horta şi Pionierii belgieni în Congo, un monument ridicat în 1921, în spiritul colonialist al epocii, de către Thomas Vinçotte, în memoria coloniștilor belgieni în Congo.
De partea cealaltă a parcului, se găseşte Turnul Tournai, construit în 1880, de către Henri Beyaert, într-un stil medieval, pentru a demonstra calităţile pietrei de Tournai (vechi oraş din regiunea valonă a Belgiei).
Dacă vreţi să vizitaţi şi parcul şi muzeele de care vorbeam mai înainte, rezervaţi-vă o zi întreagă.
Vedere din Rondul Schuman spre intrarea în Parc du Cinquantenaire


Aleile drepte şi organizarea precisă a parcului subliniază solemnitatea semnificaţiei acestuia


Clădirea dinspre nord a complexului

Adăugați o legendă

Intrarea la Muzeul Regal al Armatei şi al Istoriei Militare

Hala din latura nordică, ce adăposteşte Muzeul Aviaţiei


Vedere din Esplanade du Cinquenteanire spre Avenue de Tervueren

Vedere de ansamblu din Esplanade du Cinquenteanire

Clădirea dinspre sud din complexul parcului


Turnul Tournai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu