miercuri, 25 noiembrie 2020

Sateliți artificiali

 La 1 august 2020, în jurul Pământului orbitau 2787 de sateliți artificiali, din care 1425 aparțin Statelor Unite, Chinei 382, Rusiei 172, restul aparținând altor state.

Numai sateliții militari americani, în număr de 208, depășesc numărul total al sateliților rusești.

Majoritatea sateliților artificiali (2032) orbitează pe orbite joase (low Earth orbit – LEO), la o altitudine maximă de 2000 km, având perioade de rotație de maxim 128 de minute. Această categorie de sateliți necesită energii mici pentru plasarea lor pe orbită și, folosiți în telecomunicații, au nevoie de amplificatoare de puteri mai mici. Dezavantajul lor este că au o arie de acoperire a suprafeței Pământului mică, fiind necesar astfel un număr mai mare de sateliți.

Alți 137 de sateliți au o orbită medie (medium Earth orbit – MEO), cuprinsă între 2000 și 35786 km. Majoritatea acestora sunt sateliți de navigație (GPS, Glonass, Galileo), comunicații și observații asupra mediului. Perioada de rotație a acestor sateliți are valori de peste două ore, dar mai mică de 24 de ore.

58 de sateliți au orbite eliptice. Având o excentricitate mare, aceștia sunt folosiți în comunicații ce acoperă zonele de latitudini mari ale Pământului.

În sfârșit, 560 de sateliți sunt geostaționari (geosynchronous equatorial orbit – GEO). Aceștia au o orbită circulară geosincronă, la o altitudine de 35786 km deasupra Ecuatorului și se rotesc în sensul de rotație diurnă a Pământului, astfel că, pentru un observator de la sol, ei apar ca fiind nemișcați, într-o poziție fixă pe cer. Ei au avantajul că, pentru a recepționa semnalele de la ei, antenele de la sol nu trebuie să să rotească, ci păstrează permanent aceeași orientare.
În 1966, doar SUA, URSS, Canada, Marea Britanie, Franța și Italia dețineau sateliți plasați pe o orbită circumterestră; în prezent, doar câteva state nu dețin/operează sateliți, majoritatea acestora fiind țări africane. Din Europa, doar statele fostei Iugoslavii (Slovenia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord), Albania, Moldova, Slovacia, Letonia și Estonia nu dețin/operează sateliți artificiali ai Pâmântului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu